Senaste inläggen

Av Pernilla Thomasson - 18 mars 2010 22:01

Har varit inne i ett bakstim, det kanske har märkts här inne på bloggen. Många av mina recept har jag som jag tidigare skrivit hämtat från en arbetskollega Malin som har massor av bra GI-recept. Jag delar ändå med mig av recepten här på sidan så att ni som läser får ta del av dem.


Till helgen ska jag till Sundsvall och handla lite och då ska jag jaga lite GI-böcker så att man får lite ny inspiration.


12 stycken Hamburgerbröd.


50 gr Jäst

5 dl fingervarmt vatten

1 dl Olivolja

2 tsk Salt

2 dl Havrekli

12 dl Dinkelmjöl (det går bra att blanda siktat och fullkorn)

1 ägg

Sesamfrön


1. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt.

2. Blanda i havrekli och dinkelmjölet. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig.

3. Jäs degen under bakduk i 30 minuter.

4. Sätt ugnen på 225 grader.

5. Ta upp degen och knåda den lätt. Baka sedan ut till bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

6. Låt bullarna jäsa övertäckta i 30 minuter.

7. Vispa ägget lätt och pensla bröden, strö på sesamfröna och grädda i ugnen i ca 10 minuter.

Av Pernilla Thomasson - 18 mars 2010 17:52

Idag har vi gjort GI-pannkaka här hemma och den är supergod och snabbt går det att göra den, alla äter den förutom Fabien men där är det ju knappt något som duger just nu, han har blivit så kräsen.

Tänkte att jag skulle dela med mig av receptet här.


Till en långpanna behövs.

3 paket bacon.

2 dl vispgrädde

2 dl keso naturell

2 dl riven ost

8 ägg


1. Börja med att klippa baconet och lägg det i en välsmord långpanna, klicka gärna ut lite extra smör i långpannan och sätt in plåten med baconet i ugnen på 225 grader och stek på det tills det är lagom knaperstekt.


2. Blanda under tiden ägg, vispgrädde, keso och ost i en bunke.


3. Innan du häller på smeten över baconen se till att det är rejält med fett i långpannan för det kan lätta bränna fast annars. Har hänt att jag hällt i lite flytande smör innan jag slagit över smeten.


4. Låt pannkakan gå i ugnen tills den fått fin färg ca. 15-20min.


Barnen och Krille äter pannkakan med vanlig sylt såsom jordgubb eller lingon, själv äter jag bär till och om man vill kan man även ta vispad grädde till.


Nu ska jag kila till köket och börja baka ut min deg som ska bli hamburgerbröd ala GI.

Av Pernilla Thomasson - 18 mars 2010 17:47

Häromkvällen provade jag att baka Grahams och dinkel skorpor, efter ett recept från Malin. Skorporna var inte bara enkla att göra utan även supergoda, perfekt att kunna ha till kaffet med lite ost på eller lite keso då man är lite fikasugen.

Jag hade kardemumma i mina, dock malen kardemumma då jag inte är så förtjust i att tugga sönder kärnorna. Till  och med barnen gillade skorporna och det är ju bra betyg.

Av Pernilla Thomasson - 15 mars 2010 19:39

Jag har kommit in i ett bakstim just nu, förutom bullarna jag bakat idag så bakade jag barnens favorit tekakor igår och just nu har jag en omgång med Dinkel och grahamsskorpor på jäsning (Tackar Malin för inspirationen).


Klockan nio ikväll ska jag ha utbildning för den nya supercoola ME+ kollektionen som släpps nu på fredag. Denna kollektion är i storlekarna 122/128-158/164 så nu finns det lite coolare kläder även till de lite större killarna och tjejjerna. Mitt paket har kommit idag så jag lät Anton och Fabien titta och tycka till och det fanns en hel del som de ville att jag skulle beställa till dem och det är ju kul.

Så har du inte bokat en träff så är det läge nu för almanackan fylls fort.

Av Pernilla Thomasson - 15 mars 2010 19:25

Tycker att det är svårt att hitta bra GI-recept på bröd (kan bero på att jag har lite svårt för massa konstigheter som torkad frukt och nötter i matbröd). Jag vill ha lite variation så idag har jag utifrån ett recept från min svärfars fru gjort ett recept som borde funka och som blev supergoda och tyvärr blev de superstora vilket inte syns på bilden men de blev lite i största laget.

Tänker prova att pensla dem med ägg nästa gång och ha på solrosfrön.


Detta är receptet (ta det med en nypa salt)

2 pkt jäst

1 liter vatten

3 msk rapsolja

1-2 msk honung/sirap

1-2 tsk salt

1 liter kornmjöl

Nästan 1kg pkt dinkelsikt

ca 1 dl linfrö


1. Smula jästen i bunken, tillsätt salt, honung/sirap.

2. Tillsätt fingervarmt vatten och sedan oljan.

3. Tillsätt linfrö, kornmjöl och dinkelsikt tills degen släpper runt bunken.

4. Låt degen jäsa i 30 minuter.

5. Lägg upp lite dinkelsikt på bakbordet och knåda degen ordenligt. Gör sedan runda bullar i lagom storlek, det blir cirka 25-30 bullar beroende på storleken.

6. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa i 20 minuter.

7. Sätt ugnen på 250 grader och låt bullarna gräddas i ca 12 minuter.


Som sagt var ta receptet med en nypa salt, man kan även byta ut kornmjöl mot grahamsmjöl om man vill, det är bara att prova sig fram.

Av Pernilla Thomasson - 13 mars 2010 21:06

Måste erkänna att redan när jag såg in i Wildas rum så insåg jag att ett glas vin kommer nog att göra det hela lite lättare. Och det måste ha stämt för det blev klart till slut.

Har precis avnjutit en smaskig middag, besående av en grillad kycklingfile, tomater, gurka, avocado, röd lök och mozzarella och till det blev det kall bearnaise med tre olika peppar sorter. Supergott och nu är jag mätt och belåten och snart är flaskan tom oxå, hur gick det till???? Gott var det, vinet alltså. Så nu ska jag kolla lite på melodifestivalen och bara njuta för det tycker jag att jag är värd. Skål på er alla vänner.

Av Pernilla Thomasson - 13 mars 2010 20:58

Hade bestämt mig för att idag skulle det bli storstädning av hela huset eftersom att jag ändå bara skulle vara hemma, Krille hade ju bilen så det skulle ändå max bli en promenad till affären för att köpa lördagsgodis till barnen.

Till slut var det bara Wildas rum kvar och gissa att man blir trött bara av åsynen när man tittar in.....

  Alltså hur kommer det sig att man måste ha alla saker framme samtidigt......till slut är det ju så trångt att man snubblar över alla saker, då talar min kära dotter om för mig att -Nu måste du städa mitt rum mamma, och sedan pep hon upp för trappan till Fabien och hans kompis och där var hon tills det var klart och då kom hon ner och säger med sin allra lenaste röst -Vad fint det blev mamma, tackar.........Vad ska man säga????

  Ja det blev ju bättre, det fanns ju trots allt en golv där under allt rat....

Av Pernilla Thomasson - 13 mars 2010 20:50

Imorse åkte Anton och Krille till Sundsvall redan klockan halv sju, lite för tidigt för min del så jag låg kvar och somnade om med Wilda i sängen, men hon tyckte att det var dax att gå upp och kolla på Musses klubbhus. Sagt och gjort hon fick kliva upp jag satte på tvn åt henne och hon satt och tittade alldeles själv, medans jag gick tillbaka och somnade om. Vid nio tiden kom Fabien ner så då blev det anstorming i sängen för då kom de båda in och ville att vi skulle äta frukost. Efter en stunds mys i sängen var det dax att pallra sig upp och göra i ordning frukost till småtrollen.

Eftersom att jag fortsätter med mitt GI så tar det oftast en stund innan jag har fått i ordning allt som ska skäras och fixas innan det är dax så det blev lite brunch för mig innan jag var färdig med allt.  Det blev färsk mango och färsk ananas med vanlig fil och så gjorde jag en liten delikatess tallrik oxå, men måste erkänna att jag orkade inte allt när det kom till kritan. Upplever att min magsäck måste ha krymt rejält under min GI period för jag kan leva på två mål mat om dagen utan problem, jag känner mig inte ens sugen.

Lite pepparsalami, keso, tomat och lite Brieost, funkar ju lika bra till kvällsmys.

Ovido - Quiz & Flashcards